piektdiena, 2008. gada 14. marts

Veterinārā aptieciņa

Kam būtu jāatrodas suņa īpašnieka aptieciņā...

Brūču apkopšanai:
3% ūdeņaraža pārskābe – vispiemērotākais brūču dezinfekcijas līdzeklis.
Joda spirta un briljantzaļo šķīdumu vetārsti neiesaka lietot, jo tie var izraisīt dziļu ādas apdegumu.
Dažādu izmēru marles saites un sterilas salvetes.
Leikoplasts.
Pašlīmējošais pārsējs.
Salvetes var likt uz brūces un nostiprināt ar leikoplastu vai ar pašlīmējošo pārsēju (vai ar marles saiti). Ja ir stipra asiņošana, uz brūces jāuzliek daudz salvešu un stingri tās jāpiesaitē pie brūces, tā izveidojot spiedošo pārsēju.
Žņaugu labāk neizmantot, jo nepareiza tā uzlikšana var izraisīt komplikācijas.

Ķermeņa temperatūras noteikšanai
Elektroniskais termometrs. Termometra galiņu ieziež ar vazelīnu un temperatūru mēra, termometru ieliekot dzīvnieciņam dupsītī. Normāla ķermeņa temperatūra ir no 38 līdz 39,5 grādiem atkarībā no suņa svara (maziem sunīšiem tā parasti ir augstāka nekā lielajiem).
Bīstama ir gan ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, gan pazemināšanās – tādos gadījumos sazinies ar vetārstu!
Ja temperatūra ir paaugstināta nekādā gadījumā nedrīkst lietot PARACETAMOLU (tas dzīvniekiem ir indīgs) un IBUPROFĒNU (tas ārkārtīgi kairina gļotādu). ANALGĪNU un ASPIRĪNU nedrīkst lietot kaķiem, bet suņiem par devām konsultēties ar vetārstu.

Ausu apkopšanai
Ausu tīrāmais šķīdums – vēlams suņiem ar nokarenu ausu formu.
Apsārtums un izdalījumi no ausīm parasti liecina par kādu nopietnu kaiti, kam nepieciešama specifiska ārstēšana – konsultējies ar vetārstu!

Ādas problēmām
Ārstnieciskais šampūns – profilaktisks līdzeklis suņiem, kuriem ir nosliece uz dažādiem dermatītiem (šampūns gan nepalīdzēs akūtu iekaisumu un nopietnu ādas problēmu ārstēšanā).

Caurejai
Veterinārais līdzeklis Pro-kolin
Smekta – sajaucot ar ūdeni. Lielam sunim dod vienu paciņu dienā, mazam – apmēram pusi vai trešdaļu paciņas satura.
Aktivētā ogle – deva ir 1-4 grami uz kilograma ķermeņa svara, var sasmalcināt un sajaukt ar ūdeni.
Oglīti un kaolīnu-pektīnu saturošos preperātus nav vēlams lietot kopā ar citiem medikamentiem – tie jādod atsevišķi ar divu stundu intervālu.
Kāds no laktobaktērijas saturošajiem preperātiem, piemēram, enteroferments - palīdz novērst disbakteriozi.
Šie līdzekļi ir tikai pirmā palīdzība gremošanas traucējumu novēršanai, ja caureja atkārtojas un ilgst vairākas dienas, steidzami dodies pie vetārsta, ;ai noskaidrotu saslimšanas cēloni!

Acu tīrīšanai
Līdzeklis acu un plakstiņu tīrīšanai, piemēram, Option vai Specicare – noderīgs atsevišķu šķirņu suņiem, kam bieži asaro acis, vai tiem, kas sirgst ar hroniskām acu problēmām.

Tiem, kas baidās no salūtiem vai ir citi stesa paliestiprinoši apstākļi – nomierinošs līdzeklis, piemēram, RELAXAN. Mazajiem suņiem pa 1 tabletei 2-3 reizes dienā. Šīs zāles ir homeopātiskas.

Daļa raksta ņemta no žurnāla "Astes"

Nav komentāru: