piektdiena, 2008. gada 14. marts

Mazā mīluļa iegāde.

Lai vēlāk nenāktos rūgti nožēlot par svarīgo pirkumu, ja nav iespējas pakonsultēties ar speciālistu, iepazīstaties ar šo informāciju!
Mūsdienās ir ļoti daudz krāpnieku, kas ar suņiem pelna naudu, pārpērkot nekvalitatīvus un šķirnei neatbilstošus suņus vai arī slimus suņus, kas pāris dienu laikā var iet bojā. Ir tādi, kas vienkārši nevēlas vai kādu citu iemeslu dēļ nenokārto formalitātes klubā (piemēram, ja suns neatbilst standartam vai kucīte sagrēkojusi un nav zināms, kurš ir tēvs) un tādēļ riskē ar to, ka var piedzimt slimi vai standartam neatbilstoši kucēni un šos kucēnus pārdod par pārmērīgi augstu cenu. Tādēļ, lai izvairītos no šīm nepatīkamajām situācijām, vajadzētu ievērot dažas lietas.
Nepērc kucēnu pat ar ciltsrakstiem, ja audzētājs;
*kucēnus pārdod bez viņu mātes klātbūtnes, visādi aizbildinoties, neļauj māti apskatīt vispār;
*rāda tikai mazuļa tēva ciltsrakstus;
*piedāvā tikai mazuļa ciltsrakstus un veterināro apliecību, nespējot uzrādīt nevienu dzīvnieka vecāku izcelšanos apliecinošu dokumentu;
*izvairās noslēgt pirkšanas – pārdošanas līgumu (būtībā tas ir svarīgāks dokuments par ciltsrakstiem, jo krāpšanas gadījumā uz tā pamata teorētiski ir iespējams uzsākt juridisku cīņu).
Ciltsraksti kucēna cenu būtiski nesadārdzina, jo ciltsrakstu cena ir no 10 līdz 20 latiem. Ciltsraksti parasti nāk komplektā ar šķirnes dzīvnieku, bet, ja kāds piedāvā dzīvniekam papīrus sagādāt par atsevišķu samaksu, ir pamats aizdomām!
Vieni no aizsargātākajiem ciltsrakstiem ir LKF ciltsraksti (uz tiem ir gan hologramma, gan cietspiedes zīmogs, ko nevar viltot).
Lai godīgs audzētājs saņemtu ciltsrakstus, viņam jāiegulda milzīgs darbs un jāizpilda virkne prasību.
Ceļš līdz LKF ciltsrakstiem:

*Vispirms audzētājs klubā saņem pārošanas atļauju – to izsniedz klubs, kurā tiek pārbaudīti gan potenciālo vecāku izstāžu rezultāti, gan obligāti veicamās veselības pārbaudes.
*Pirmo dzīves dienu laikā pēc kucēnu piedzimšanas komisija veic jaundzimušo kontroli.
*Metiena apskate tiek atkārtota, kad kucēni ir identificēti, ar noformētām vakcinācijas apliecībām, kurā ir atzīme par pirmo veikto vakcināciju. Nepieciešamības gadījumā tiek veiktas papildu apskates.
*Kucēnus drīkst nodot jaunajam īpašniekam pēc pēdējās apskates, kad kucēni ir pilnas 56 dienas (8 nedēļas) veci, un ne ātrāk kā divas nedēļas pēc pēdējās vakcinācijas.
*Nododot kucēnu jaunajam īpašniekam, audzētājam jānodrošina noteiktas formas pirkšanas – pārdošanas līguma abpusēja parakstīšana. Līgumā jāieraksta visi būtiskie apskates aktā atzīmētie dati par kucēnu.
*Līguma formu izdot klubs, ja vien audzētājs iepriekš nokārtojis visas iepriekš minētās saistības. Līgums kalpo par pamatu LKF ciltsrakstu izsniegšanai kucēna jaunajam īpašniekam.
*Nododot kucēnus ar nepārejošiem defektiem, audzētājam jāsaņem jaunā īpašnieka paraksts par to, ka defektiem neizzūdot, jaunais īpašnieks šo dzīvnieku neizmantos vaislai.
Kucēniem, kas ir vaislas brāķi, ciltsrakstos tiek iespiests zīmogs Nav izmantojams ciltsdarbā.
Ja vēlies ar kucēnu piedalīties izstādēs, pirms dzīvnieka iegādes:
*Noskaidro audzētāja piederību kādam klubam un līdz ar to arī kurai organizācijai.
*Noskaidro kādas starptautiskas organizācijas sastāvā darbojas šī Latvijas organizācija.
*Uzzini cik un kādās valstīs ārpus Latvijas tiek atzīti ciltsraksti, kurus iegūsi dzīvnieciņam.
*Dzīvnieku pērc tikai pie audzētāja mājās, nevis izstādē. Ja audzētājs mājās nelaiž, tad labāk kucēnu meklēt pie citiem audzētājiem, jo tas nozīmē, ka audzētājam ir kas slēpjams(iespējams mājās ir dzīvnieku turēšanai neatbilstoši apstākļi).
*Audzētājam obligāti pajautā dzīvnieka vecāku izstāžu novērtējumus.
*Pieprasi, lai tev uzrāda dzīvnieka veselības pārbaužu rezultātus(katrai šķirnei ir jāveic savas obligātās veselības pārbaudes, bez kurām nedrīkstētu dot pārošanas atļauju).
*Pieprasi noslēgt pirkšanas – pārdošanas līgumu.
*Nekad nepērc suni, ja tas jaunāks par 8 nedēļām.
Ja domā, ka izstādēs nepiedalīsies un tāpēc ciltsrakstus nevēlies:
*Atceries, ka ciltsraksti tev būs kā apliecinājums, ka esi iegādājies šķirnes kucēnu un mazuļiem vajadzētu būt veseliem, ar līdzsvarotu psihi(iedzimtībai ir nozīme!). Kaut kādas nobīdes no eksterjera ir iespējamas arī izcilu šķirnes pārstāvju pēcnācējiem (piemēram, sakodiens, apmatojuma krāsojums).
*Nekad nesaki nekad – pērkot kucēnu tu varbūt nedomā piedalīties izstādē. Daudziem šī vēlme parādās pēc kucēna iegādes.

Labi un kvalitatīvi kucēni maksā vidēji no 500 Ls. Un šī cena tikai nezinātājam šķiet milzīga. Īstenībā, lai tiktu līdz kucēniem, audzētājs iztērē šummu četrcipara skaitļa lielumā (vet.pārbaudes, izstādes, speciāli kopšanas līdzekļi, atļaujas, maksa topošo kucēnu tēva saimniekiem, jaundzimušo kucēnu pārbaudes un potes utt.). Mazās šķirnes kucītēm dzimstība nav augsta, parasti dzimst 2-3 kucēni. Vēl pa vidam ir iespēja, ka kucīte nemaz nav palikusi stāvoklī un viņai ir tikai viltus grūtniecība, līdz ar to nav nekādu kucēnu un ir tikai zaudējumi. Tā kā diez ko liels bizness ar mazo šķirņu suņiem nesanāk, ja vien audzētājam pašam nav sava suņu "ferma" vai arī kucēni tiek pārpirkti par lētu naudu (parasti šķirnei neatbilstoši vai slimi suņuki) un tālāk pārdoti dārgāk.

Daļa raksta ņemta no žurnāla "Astes"

Nav komentāru: